carolinaidamargareta

Dag 4

Publicerad 2012-01-23 11:20:31 i Hello Africa,

Torsdag 21:20
12e januari

 Det verkar som om alla mornar har ar molniga, innan molnen mattas ut och rojer vag for den gassande solen!
 Idag var det tankt att jag skulle kopa fickkniv och tvattmedel, men eftersom det aldrig blir som jag tankt sa kopte jag lite russin, cashewnotter och apelsinjuice istallet... Det fungerade bra som lunch idag och kan nog racka till en frukost imorgon.
 Under lunchen lyckades Frida skara av fingertoppen pa Linns sylvassa Claes Ohlsson-fickkniv, sag inte sarskilt mysigt ut och hoppas nastan jag kan sno nagon av Savelbergs sloa fruktknivar innan jag aker ut pa projektet. En bit av fingertoppen lag sa fint dar pa knivbladet, so no passionsfrukt for Frida!

 Undr eftermiddagen besokte vi Kibera, en sa kallad kakstad/bostadsomrade/slum. Husen bestar av plat och olika tyger for att stanga ute solen och varmen. Vi fick besoka ett hus dar en kvinna som jobbar pa Waio Waio bor, Forst ett litet "rum" med jordgolv, ett draperi in till nasta rum som var aningen storre an det mitt rum nar min familj bodde i lagenhet.
 Dar stod en sang for de 3 barnen, 90's bredd, en soffa dar jag tror hennes syster sov, en mindre soffa plus en sang for henne och hennes man. Hennes supersota 3ariga dotter Gloria var med under tiden att Hon berattade hur det var att leva i Kibera. Allting dar kostar pengar, vatten, hyra osv. Sa maste de ju ha mat ocksa. Hade hon tur kunde hon komma undan med 5000 Ksh i manaden, vilket ar ungefar 416 svenska kronor. Det kandes forjavligt att plocka fram ca 20 000 kenyanska shilling och sen bara ge henne en av alla lappar. men hela klassen skankte, och det gjorde skillnad for henne. Det ar en fucked up varld vi lever i.

 En kille jag pratade mycket med under vandringen genom Kibera var Paul, som var riktigt stolt over att vara min forsta kenyanska kompis! Han har varit i Goteborg en gang genom kontakt mellan Waio Waio och en tjej fran tidigare ars Afrikakurs. Jag lyckades overtyga honom om att han borde aka tillbaka till Sverige och prova pa "ice fishing and snowmobiling". Men vet inte riktigt vad han egentligen tycker om Sverige, for en av hans forsta fragor till mig var "Why doesn't sweidish people talk to eachother?" Allt jag kunde saga va "Bra fraga" for jag har inget bra svar pa det. Nagon annan som kan svara pa den fragan?

Jag har inga bilder fran Kibera, for dansarna och vara guider/vakter fran Waio Waio tyckte det var osmart av oss att vifta med en kamera var, dessutom maste man alltid fraga dom som bor dar innan man tar bilder. Daremot har jag en film fran dansarna, sa har jag kopt en CD med en film fran var vandring genom omradet fran en av dom som jobbar pa Waio Waio med film och musik.

 Jag har kopt mycket idag, grejer fran Waio Waios giftshop, armband fran en av dansarna och den dar filmen. Sen sa kom Rosie hit nu i eftermiddag for att salja smycken, OCH for att lara oss att pruta. ;) Sa dar kopte jag ocksa grejer! Jag klarar av att pruta, men det kanns anda pinsamt och fel pa nagot satt, som att jag nedvarderar deras arbete.

Far se nar jag kan uppdatera nasta gang, Hors!

Dag 3

Publicerad 2012-01-23 10:47:42 i Hello Africa,

 Onsdag 19:32
 11e Januari

 Idag har det varit harligt molnigt med manga langa svettiga promenader. Den forsta var mot skolan Dagoretti (som jag skrev om i mitt forsta inlagg har fran Nairobi), en icke-kommunal skola som tidigare sponsrats fran jamtland och tidigare elever fran Afrikalinjen som samlat in pengar till skolan. Aven fran SIDA och Feed The Children har skolan fatt bidrag for att kunna kopa larobocker, betala ut loner till lararna och ge mat till eleverna. Men efter Februari i ar kommer skolan inte langre fa bidrag fran organisationerna, och de kan inte lita pa att fortsatta fa stod fran privatpersoner, sa formodligen kommer skolan behova stangas.
 Skolan finns till for att kommunala skolor inte ar gratis som de marknadsfor sig att vara. Skoluniformer ar bara en av saker som skolorna tar betalt for, och barn som lever i fattigdom far darfor ingen mojlighet till utbildning. Far de ingen utbildning kan de hamna pa gatan, det ar bevisat att flickor utan utbildning far barn mycket tidigare an andra flickor och darfor gar miste om bra arbeten och fattigdomen fortsatter. Kriminalitet ar som manga redan vet ocksa kopplat till fattigdom, som ar resultatet av brist pa utbildning.
Sara, Linn och Jossanx2 pavag in till den yngsta klassen pa skolan. Alla klassrum ar byggda av plat.Manga av de mindre barnen sov pa borden och verkade valdigt trotta. Ganska jobbigt att se sa sma barn sova pa lektionen, men i ovrigt verkade de glada. :)En av de aldre klasserna. 5an kanske ?En suddig bild ja, men det va for att de va sa glada! rorde till bilden med sitt skratt! :)En till skolklass :)Har ar Maria, Eva, Sara Elina, Julia och jag och blir visade i deras kok, dar de egentligen ska laga mat at barnen. Men efter koket fick vi se deras matforrad - som var helt tomt. Sa det blev ingen mat till de har underbara barnen den dagen, och kanske heller inte pa manga dagar efter.Sota linslusar.Sota linslusar.Sota linslusarSota linslusar.Sota linslusar.Sota linslusarSota linslusar.Jag och Jennifer smiter ivag for att leka med barnen!
Alskar foljande bildfoljd! Precis sahar gick det till varje gang man tog fram kameran for att ta ETT kort. :)
 Sota linslusar.Sota linslusar.Sota linslusar.                                Blyg sot linslus.Annu en blyg sot linslus. 
Och tva blyga sotisar som ocksa garna var med pa kort :) Besoket pa Dagoretti avslutades med kramkalas :)

 Pa vagen till skolan at vi pa en lokal vagkrog (?) - ett skjul/hus av plat vid sidan av vagen med Kenyansk mat som Ugali (majsgrot), Chapati (friterat? brod) och Sukomawiki (gronsaksrora). Dar fanns mycket annat ocksa, men inget Annki lat oss ata. Ugali ar inte bra for magen...

Sara, Eva, Amanda och jag smakar kenyanskt pa det lokala matstallet i omradet Dagoretti.

 Sen var vi till Svenska Skolan har i Nairobi, nu i efterhand har jag fattat att Svennki ville att vi skulle se de sjuka kontrasterna mellan Dagoretti och The Swedish school. Svenska skolan ar en skola med alla arskurser och den finns for barn med svensk anknytning vars foraldrar arbetar och bor i Kenya, och for svenska elever som vill ga ett av sina gymnasiear i Nairobi istallet for hemma (inget jag skulle tackat nej till). Sa det ar en internatskola ocksa. Och dom har en pool vi kanske far svalka oss i pa Lordag!

 Nar vi kom tillbaka till Savelberg fick nagra i klassen pedikyr, men eftersom kon var sa lang gick jag, Julia och Elina for att kopa frukt istallet. Efter den trippen skulle jag behovt pedikyr och en rejal fotmassage. Promenaden blev 2 timmar och fotterna pulserade bokstavligen nar vi antligen kom tillbaka och jag fick satta mig. Mina annars svarta sandaler blev bruna och nar jag snot mig hade jag typ svart grus i nasan av bilarnas avgaser och hela jag kandes skitig. Stort duschbehov.
 Efter lite kringirrande i jakten pa frukt kom vi fram till en stor marknad. Vi kollade runt lite innan vi kopte frukt, och efter en stunds promenad sager Elina: "Det kanns som vi ar pavag till Kibera".
 kibera ar en kakstad i Nairobi, inte alls sakert for 3 unga vita tjejer att vandra in i halv 6 pa kvallen, Vilket en forsaljare senare upplyste oss om nar vi antligen overtalat Julia om att vi borde ga hem. Nar vi kopt frukten och vi var pavag hem igen rakade vi ut for 2 tiggare, varav en var en liten pojke, 6 ar gammal kanske.

Jag, Julia och Elina gick pa marknad istallet for att fa pedikyr.

 Jag kanner mig valdigt uttittad nar jag gar har, kan vara for att vi oftast ar valdigt manga som gar tillsammans de flesta ganger ocksa.
 Alla bilar tutar och alla manniskor soker ogonkontakt, inte alls som i sverige, har kan man prata med vem man vill, och kan man swahili blir man extra intressant. Hoppas bara jag vanjer mig vid den har "alla kanner alla aven om vi inte kanner alla"-attityden som ar har, sa jag kan kanna mig lite mindre blottad nar folk forsoker kolla mig i ogonen.

 Middagen pa vandrarhemmet blev Vitkals"sallad" med chapati. Och sen pa kvallen efter att jag kollat igenom kameran tror jag att jag maste anvanda den lite mindre, minnet ar nastan fullt, men det kan ju vara pa grund av de sma sota linslusarna fran Dagoretti idag. Pictures will come att some point. Hej Svejs!


Dag 2

Publicerad 2012-01-22 09:18:48 i Hello Africa,

 Tisdag 22:59
 10e januari

 Frukosten har pa vandrarhemmet ar inte direkt nagot att hurra for. Rostat brod, plastsmor, peanut butter, marmelad, kaffe och te. Det enda jag riktigt kan tanka mig att ata ar de aggen! Som formodligen kommer fran honsen som springer omkring har runt klostret. (Har jag namnt att retreat centret drivs av nunnor?)

 En lite creepy sak jag la marke till idag var innan lunchen. En tjej och en kille som avslappnat satt utanfor det lilla "kopcentret" i kamoflauge-uniformer och gevar i hand. Sven sa bara att "man vanjer sig". Hopp.

 Middagen for ovrigt blev pa en italiensk restaurang! Jag at en mumsig ravioligryta, Matilda och Jesper satsade pa krokodil, och Helena och Josefin at ost med pannkaka. Bokstavligen OST MED PANNKAKA. Den som vet hur man laser innehallsforteckningar vet att mest, flest och storst kommer forst.
 Vi hade gaster med oss pa middagen, sa nu har jag antligen traffat Simon, Rosie och Lazarus. Simon kommer jag inte ihag sa mycket av vad han gor eller vad Svennki sagt om honom, men tror att det ar nagra som ska besoka hans hemby under sina projekt och att han ar larare av nagot slag. men Lazarus ar i alla fall (jatterolig och supertrevlig!) han min och Elinas kontakt. Det ar hans hemby, Matioli, vi ska besoka innan vi aker till Kakamgea och jobbar med KEEP. Egentligen skulle han vara var swahililarare under vistelsen i Nairobi ocksa, men han har varit tvungen att fixa oss en vikarie. Men det blir nog bra!
 Rosie ar kvinnan som far sina smycken salda i Fair Trade-ladan pa Birka. Varldens vackraste kvinna! Man kan tro att hon ar 20 fastan hon ar drygt 30. Vi fick alla en varsin scarf av henne for att vi stottat hennes verksamhet.

 Middagen kostade 1050 Kenyanska Shilling, vilket ar typ 87 kronor. :)

 Innan middagen latade vi oss i solen nagra stycken, jag bara ritade, laste och lyssnade pa musik med de andra medan vi at farsk frukt fran marknaden. The Best!

Dag 1

Publicerad 2012-01-22 08:40:41 i Hello Africa,

 Tisdag 01:28
 10e Januari

 Resan borjade i Sondags med flyg fran Froson kl 21:00 till Stockholm. 4 av 5 Ostersundsbor fran klassen - jag, Matilda, Jennifer och Josefin - sov pa Rest And Fly innan vi 05:00 akte hela klassen mot Nairobi.

 I Kenya gar klockan 2 timmar fore svensk tid och efter att ha skrivit dagbok och kollat rummet pa Savelbergs vandrarhem pa odlor kan jag antligen ga och lagga mig under myggnatet!

Hej!

Publicerad 2012-01-12 09:32:29 i Hello Africa,

Mitt forsta inlagg i bloggen, wohoo!
Jag sitter pa ett internetcafe i Nairobi dag 4. Nagra av mina rese/klasskamrater har blivit sjuka och varit uppe hela natten for att krama toaletten. Kanner att jag kan skatta mig lycklig sominte blivit sa dalig (AN).

Vi kom fram i tisdags, 10e Januari och jag kunde ga och lagga mig forst klockan halv 2 pa vandrarhemmet Savelberg.
Frukosten har bestar av toasts, plastsmor, jordnotssmor, marmelad, kaffe och te. Det enda jag gillar ar aggen fran deras frigaende hons har pa garden, som jag drygar ut med massa frukt!
Annan mat jag hunnit prova ar majsgrot, Ugali som det heter. Tyvarr gillar jag inte det heller men min annars sa reskansliga mage kom igang iaf (forlat for all info, men no secrets here). Men jag alskar chiatan man far har! det ar ett slags brod som man ater gronsakerna med istallet for bestick. :)

Igar var vi pa en icke-kommunal skola. Dagoretti heter den och har runt 200 secondary school elever. Varenda en av dom ar helt underbara och jag ska lagga upp bade film och bilder pa de sma linslusarna sa fort jag kan.
Funderar aven pa att starta en insamling till den ideella skolan, for efter februari i ar far de inte langre bidrag, sa lararna kommer inte kunna fortsatta jobba. Vilket ar otroligt synd. Barnen behover verkligen skolan och sina larare.
Jag och jennifer hoppas pa att fa ett bidrag hemifran ganska snart, sa vi kan kopa frukt till barnen. Det ar inte sjalvklart for dom att fa mat varje dag.

Vet inte vad mer jag ska skriva nu, kanske hors nat mer :) PUSS!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela